Çocuğun Velayeti Davası
4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun altıncı bölümde Çocuğun velayeti konusuna ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Velayete ilişkin hükümler ve velayete ilişkin davalar kamu düzenini ilgilendirdiğinden hakimin resen araştırma yetkisi bulunmakla birlikte taleple bağlılık zorunluluğu yoktur. Bu yönüyle Hukuk Muhakemeleri Kanunu dışında işleyen bir usule sahip olan velayete ilişkin davalarda taraflar ancak durumun aydınlatılması konusunda yol gösterici olabilecektir. Hakim kendiliğinden olayı araştırarak sonuca ulaşacaktır.
Bilindiği üzere çocuk kavramı ile TMK çerçevesinde 18 yaşına kadar olan bireyler belirtilmektedir. Velayet konulu davalarda en önemli ilke “Çocuğun Üstün Yararı” ilkesidir. Çocuğun üstün yararı tüm hatalardan, kusurlardan veya haklılıktan daha üstündür. Hakim tüm vakıaları araştırırken elde ettiği delil ve durumları çocuğun üstün yarına göre değerlendirmesi gerekmektedir. Gerekirse mahkemeler çocuğun üstün yararına neyin daha faydalı olacağına ilişkin psikolog veya çeşitli bilirkişi incelemesi yaptırabilecektir.
Çocuğun Velayeti Davasında Çocuğun Üstün Yararı Nedir?
Çocuğun üstün yararını mahkeme her zaman gözetmekte ve buna ilişkin tarafların taleplerinden farklı bir karar verebilmekte ve konuyu resen araştırmaktadır. Evliliğin devam ettiği süreçlerde genellikle çocuğun velayeti veya vasi atanması durumları çok nadiren karşılaşılacak durumlardandır. Hukukumuzda ve uygulamada velayete ilişkin problemlerin meydana geldiği konu genellikle evlilik birliğinin sonlandığı durumlarda velayetin kimde olacağına ilişkindir.
Evlilik birliğinin sonlanması ile birlikte mahkemeden talep edilmese dahi çocuğun üstün yararı (veya çocuğun yüksek menfaati) gereğince velayetin sürekli olarak hangi tarafta olacağı veya her iki tarafın da çocuğun üstün yararı için uygun olmaması durumunda vasi atama işlemlerine karar verecektir. Mahkeme vasi atanması veya velayete ilişkin kararı verirken sürekli olarak çocuğun yanında bulunmayacak tarafın hangi şartlar altında ve hangi zamanlarda şahsi menfaat kuracağını düzenler. Boşanma davasında veya velayet davasında verilen karar sonrası şartların değişmesi halinde her zaman TMK m. 349 uyarınca velayetin değiştirilmesi davası açılabilecektir.
Bu başlık altında velayete ilişkin genel bilgilere değinmiş bulunmaktayız. Konuya ilişkin “BOŞANMA DAVASINDA ÇOCUĞUN VELAYETİ” ve “Velayetin Değiştirilmesi” başlıklı yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Kocaeli’de Çocuğun Velayeti Davaları
Kocaeli ilinde bulunan avukatlık ofisimize gelerek KOCAELİ’de çocuğun velayeti davası ve süreçleriyle ilgili bilgi alabilir, Aile Hukuku alanında uzman avukatlarımıza danışabilirsiniz. Kocaeli/İzmit bölgesinde değilseniz, iletişim kısmında yer alan mail adresimiz ve telefon numaramız ile avukatlarımızla irtibata geçebilirsiniz.